1 jun 2022

Met 30 kinderen in de kring. Het past, het is niet ingewikkeld en je moet het gewoon doen. Laat het ze vooral zelf doen en organiseren. Kunnen ze prima. De kring is een fijn middel om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar echt te zien, te bewegen en te oefenen met situaties. De kring nodigt uit.
 
En heb je een ouderinformatieavond over een training? Ook met ouders in een kring praat het een stuk opener dan met 30 tafels ertussen, waar je je ook nog achter kunt verschuilen. Ouders passen maar net op die stoeltjes, maar als ze eenmaal zitten is het goed. Tenminste, ik hoorde ze niet klagen.
 
Samen met heel veel groepen en leerkrachten werken we dit schooljaar aan een positief groepsklimaat. We zien groepen die lief kunnen zijn met elkaar, maar die vaak ook nog een steuntje in de rug kunnen gebruiken als het gaat om communicatie, waardering en respect, samenwerking en hulp die ze aan elkaar bieden. Belangrijke vaardigheden die mede de sfeer bepalen. Steeds meer scholen kiezen ervoor om de samenwerking met ons aan te gaan en de groepsdynamiek in klassen te ondersteunen en te bekrachtigen met een groepstraining van Met Je Mee! En wat doen wij dit graag! We zijn blij met al deze samenwerkingen.
 
Samen met de kinderen gaan we de groep ‘onder de loep’ nemen en onderzoeken: Wat gaat er al goed? Wat kan nog beter? Wat is er nodig om het nog fijner met elkaar te hebben? Thema’s waaraan we werken zijn: (zelf) vertrouwen, sociale veiligheid, grenzen en lichaamstaal, je verplaatsen in de ander, vriendschap en verbondenheid en zelfreflectie. Dit alles in gesprekken met de kinderen zelf en met behulp van de nodige spel- en creatieve werkvormen.
 
We ontwerpen een plan om de groep op weg te helpen naar een gezond sociaal evenwicht. Soms sluiten we na 10 trainingen af met een groep, soms na 17 trainingen. Pas wanneer kinderen het gevoel hebben dat hun aanwezigheid ertoe doet en zij een actieve bijdrage kunnen leveren aan de groep zal de sfeer veranderen.
 
Wie vertrouwen geeft, krijgt het terug.