Selecteer een pagina

2 nov 2021

Aan het woord is een meisje uit groep 6. Als je wilt weten of een groepstraining effect heeft, moet je het de kinderen vragen. Zij weten het precies.
🔸
In de laatste week van de zomervakantie werd ik gebeld door een school. Of ik nog ruimte had voor een groepstraining. Eigenlijk niet, er stonden al twee trainingen op scholen ingepland. Maar de nood was hoog en voelbaar door de telefoon. Ik besloot te gaan observeren in de groep en te praten over wat er nodig was.
🔸
Vooruit. Er kon nog wel een training bij. We gingen van start. Elke vrijdag mag ik werken met een dynamische, betrokken en soms bewogen groep 6 van 25 kinderen. Ze willen het allemaal fijn hebben op school. Ze weten ook hoe dat eruit ziet. Maar ze hebben er wel wat hulp bij nodig. We voeren prachtige groepsgesprekken, zijn bezig met zelfreflectie, spiegels worden voorgehouden, conflicten uitgesproken en creëren meer en meer saamhorigheid.
🔸
We namen in de 3e training de gevoelsthermometer af. Ze geven een cijfer voor sfeer, hoe voel ik me in de klas, hoe is het contact met de leerkracht, hoe is het contact met de anderen. In deze groep waren er 10 kinderen die dikke onvoldoendes gaven. Hier werd zichtbaar dat er wat aan de hand en nodig was. We gingen met alle kinderen individueel in gesprek. Wat is het verhaal achter de cijfers? Hoe gaat het met je? En door te luisteren naar de kinderen kregen we veel informatie.
🔸
Gisterenavond hebben we in een presentatie aan ouders terug mogen geven waar de kinderen nu staan. Welke interventies we hebben ingezet en wat het effect daarvan is. Dit was een mooie avond. Alle ouders waren er en we kregen positieve, leuke en ontroerende reacties. Een ouderpaar vertelde dat hun zoon niet meer wordt buitengesloten en nu met plezier naar school gaat. Enkele weken geleden was dit totaal anders. Er werden complimenten gegeven voor hoe de school dit heeft opgepakt en hoeveel tijd we erin steken om actief met deze groep te werken aan een veiliger pedagogisch klimaat. Het is het waard. Iedere minuut. Want in een gelukkige groep kan iedereen zich optimaal ontwikkelen.
🔸
Wat een positieve samenwerking! Ik mag nog een paar maanden Met ze Mee. En dat doe ik met ontzettend veel plezier.