3 mrt 2020

” Er hing een taaie, zwarte lucht in het bos. De eekhoorn deed zijn raam open, keek naar buiten en dacht: de zwarte zwaan heeft weer eens gezucht. Hij snoof de donkere damp op en schudde zijn hoofd.
‘Volgens mij,’ zei de olifant, ‘heeft de zwarte zwaan een groot soort verdriet. Want hij heeft wel heel diep gezucht.’
‘We moeten hem helpen,’ zei de eekhoorn. En even later begaven de dieren zich op weg naar het huis van de zwarte zwaan aan de rand van de vijver.
‘Heb je een groot verdriet zwarte zwaan?’ vroeg de olifant.
‘Ik?’ riep de zwaan. ‘Ik weet van niets!’
‘Maar je hebt wel heel diep gezucht,’ zei de olifant en hij wees naar de flarden zwarte lucht die overal ronddreven.
‘Ai,’ zei de zwarte zwaan. ‘Je hebt gelijk. Maar ik weet echt niet waarom. Wat raar.’
Uit: Toen niemand iets te doen had, Toon Tellegen.”

Ben jij een zuchter? Zo’n iemand die de hele dag door zucht? Zucht je als je moe op de bank ploft, gefrustreerd bent omdat iets niet lukt? Slaak je een zacht zuchtje als je je irriteert, of zucht je diep als het weer niet gaat zoals jij bedacht had?

Goed zeg! Echt! Schijnt heel gezond te zijn, dat zuchten.
De meeste mensen zuchten veel vaker dan ze zelf denken, gemiddeld wel 12 keer per uur. Het is goed voor je longen. Door een diepe zucht, kunnen de longblaasjes zich weer goed vullen met lucht en krijg je meer zuurstof binnen. Je reset je ademhaling.

Zuchten is ook non-verbale communicatie. Het is een manier om uitdrukking te geven aan je emoties. Vandaag in een sessie met een meisje van 8 jaar bovenstaande verhaal gelezen en daarna lekker samen een potje zitten zuchten. Hè, hè, dat lucht op, dat zuchten!