30 okt 2019

Kinderen met selectief mutisme praten niet. In ieder geval niet overal. Vaak is de school een plek waar ze hun stem niet laten horen. Dat is geen onwil. Ze kunnen niet anders.

Gisteren bezochten wij een lezing van Eustache, de auteur van Breek de stilte. De titel is precies wat zijn missie is: het doorbreken van de stilte rondom deze stoornis. In dit boek en op deze avond legt hij uit wat leerkrachten en begeleiders voor deze kinderen kunnen doen. Zijn bevlogenheid om kinderen een betere schooltijd te geven spat van elke bladzijde.

Selectief mutisme, we hadden er voor de start van Met Je Mee nog nooit van gehoord, maar door de begeleiding van een leerling door één van ons kwam het op ons pad. Het is een ontwikkelingsstoornis waarbij kinderen en jongeren als gevolg van angst niet spreken. Een situatie die voor het kind zelf lastig is maar ook voor de omgeving. Als coaches moeten we samen met de leerkrachten, IB’ers en ouders op zoek gaan naar de juiste sleutel. Samen op een andere manier kunnen kijken naar gedrag, zoeken naar wat werkt in plaats van te focussen op oorzaken. We gaan deze kinderen niet leren praten. Dat kunnen ze allang. We gaan ze leren durven. En leren doen. Breek de stilte…

“Als wij ze volgen in hun dromen
om te ontdekken waar ze wonen
misschien vinden we dan de weg wel naar hun hart
Breek de stilte…
Sloop die muren om ze heen
Laat niet los, geef niet op, laat ze nooit alleen”
[Stef Bos]